L'itinerari literari Gaziel a Sant Feliu de Guíxols és el número 4 de la col·lecció d'itineraris literaris autoguiats que publica de manera regular la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada – Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona. La presentació i el guió han anat a càrrec de Francesca R. Uccella, i la selecció de textos, a càrrec de Dolors Masferrer.
***
L'itinerari literari Gaziel a Sant Feliu que teniu a les mans és el quart d'una col·leció iniciada fa quatre anys per la Càtedra M. Àngels Anglada de Patrimoni Literari i és el fruit de l'encàrrec rebut del Consorci de les Vies Verdes de Girona. Aquest itinerari neix de la convicció que, passat un temps des de l'Any Gaziel, celebrat l'any 2007, és indispensable i just posar a l'abast dels habitants de Sant Feliu i de tots els seus visitants un insturment que mostri la relació d'Agustí Calvet, Gaziel, periodista, assagista i narrador, amb la seva ciutat i que pugui contribuir a difondre la seva biografia i la seva obra literària, sovint oblidades pels seus mateixos conciutadans.
El recorregut ha estat construït a partir dels llocs relacionats amb la vida de l'escriptor i amb una de les seves obres més conegudes, Sant Feliu de la Costa Brava: burgesos, navegants tapers i pescadors (1963). Amb aquest llibre Gaziel ens fa partícips d'una munió de records, molt sovint lligats a la seva infantesa; mitjançant les seves paraules ens fa visible el vincle tan estret que va crear entre les seves pàgines i els seus llocs de vida i d'inspiració. De la mà de Gaziel podrem passejar pels indrets que va viure, com és ara la casa de la família, la fàbrics de suro o l'escola on va estudiar; ens endinsarem en la vida quotidiana de Sant Feliu de Guíxols llegint com, a les drassanes, calafataven els bucs de les naus o com, al final de la Rambla Antoni Vidal, es venia el peix que arribava directament des del port; coneixerem llocs tan significatius de la vida social de la ciutat com el Casino dels Senyors o els Banys al peu de la muntanaya de Sant Elm; i reviurem l'emoció del dia de la inauguració del carrilet. El tren petit, que va unir durant anys Girona amb Sant Feliu de Guíxols, es va inaugurar el dia 30 de junt de 1898, quan Gaziel tenia només cinc canys. Precisament aquest esdeveniment de la vida guixolenca és un dels motius que va propiciar aquest itinerari literari autoguiat.
L'any 2009, el Consorci de les Vies Verdes va ser l'impulsor de la creació d'un gran itinerari que recull diferents aspectes del recorregut dels antics camins de ferro: natural, històric, geològic, antropològic, artístic i també literari. La Càtedra M. Àngels Anglada de Patrimoni Literari va ser l'encarregada d'elaborar l'itinerari literari de les vies dels trens petits de les terres de Girona, ara convertides en Vies Verdes. Aquest itinerari literari per la Sant Feliu de Gaziel està, doncs, estrictament relacionat amb l'itinerari de les Vies Verdes i s'ha pensat per retre homenatge a un dels més importants intel·lectuals del país.
L'itinerari literari neix de la guia literària, Un volt pel Sant Feliu de Gaziel. Guia per conèxier Sant Feliu de Guíxols a través de les petjades de Gaziel, editada per l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols amb motiu de l'Any Gaziel. La selecció dels textos que aquí es reprodueixen és una adaptació de la tria que va fer Dolors Masferrer per a aquella publicació. El disseny del nou recorregut, l'ordenació dels punts literaris i aquesta presentació són fruit del treball de qui signa aquestes línies. Des de l'any 2007 no s'ha tornat a editar Un volt pel Sant Feliu de Gaziel. És per això que l'administració de la ciutat ha decidit d'oferir un nou itinerari literari, més breu, que posi a l'abast de tothom un patrimoni cultural compartit i per compartir. Esperem, doncs, que les properes pàgines contribueixin a fer més viva i més visible l'herència de Gaziel a la seva ciutat natal.